
Järnspisarna kom inte förrän i mitten/slutet av 1800-talet
och blev nog inte vanliga i stugor ute i skogen sådär direkt, så med största
sannolikhet har man i stugan från början haft en öppen eld, kanske ovanpå en stor
järnplatta. Den sortens eldande slukade mycket ved och osade och sotade, men
gav värme och ljus. Vi har en gammal ”trefot” som vi använt som grytunderlägg
på ben, men som man ju på den tiden ställde över glöden med ett kokkärl ovanpå,
och så har vi koppar- och järnkärl med fötter också, saker som ju nu oftast
används till att sätta blommor i. Vackert så.
Men sedan blev det alltså vedspis. Ankarsrum, står det på
den och rostig är den. Nuförtiden. När den murades in vet jag inte, men, som
jag tror jag nämnt tidigare, vet jag att hela spismuren och möjligen
skorstensstocken blev omgjord i någon slags modern tid, kanske på 50-talet, av
en släkting. Grejen var ju bara den, att stugan redan då börjat sätta sig och
sjunka till höger och vänster och när nu alltihop blev lyft och upprättat, så
knäcktes dessvärre spismuren.
Timmermannen har haft vänligheten att ta på sig att laga den
på lediga stunder, och lite grann har vi hjälpt till också, men tyvärr har allt
annat invändigt arbete stått still den här säsongen, eftersom vi inte kunnat
lägga in golv innan muren står på plats och eftersom det har drällts med
tegelstenar och murbruk och sand och allt möjligt ut och in genom de öppna
fönstergluggarna och dörröppningen.
MEN. Renoveringar och byggnadsvård kräver tålamod. Det är
bara så. Och bra blir det. Till slut. Och intressanta diskussioner har det
blivit om varför det varit murat på baksidan av spisen, mot kammaren, och
huruvida det kan ha varit en bakugn i muren från början och hur vi nu ska göra
med skorstensstocken.
Och när det gäller murningen på baksidan KAN det ha varit så
att den är gjord för att hålla emot den starka värme som en bakugn skapar. Så kanske
har det funnits en bakugn, en sån där man skickar in platta bröd i med lååånga spadar, och sedan
kanske gör hårdbröd av och hänger på en pinne i taket, ni vet. Men som
spismuren ser ut i dagsläget ryms ingen bakugn, tyvärr! Hade gärna velat haft
en, men en bakugn måste vara djup och det skulle då krävas att vi verkligen bygger
om absolut hela spisavdelningen och förmodligen även skorstensstocken fullständigt.
Det kommer vi ICKE att göra.
Däremot kom vi, kanske mest jag..., på att man kan mura in
en snygg bakugnslucka ändå, bara för att det är... snyggt! En sån svart
halvmåneformad mot vitkalkad spismur. Det blir ett vackert blickfång, tror jag.
Kanske kan man mura så att det går att öppna luckan så att man kan ställa in
ett ljus i själva muren, vid lämpliga tillfällen.
Sen hände det sig så att vi hade vägarna förbi ett
favorit-loppis/antik-ställe och stod och tittade på en ganska dyr begagnad
bakugnslucka. Ägaren frågade om han kunde hjälpa till och när vi förklarade hur
vi tänkte, så sken han upp och sa att DÅ visste han precis! För han hade en
annan lucka i sina gömmor som hade en liten skavank, men som vi kunde få
billigt, om vi nu ändå inte behövde använda den ”på riktigt”.
När luckan kom fram stod vi alldeles tysta ganska länge och
tittade, för på luckan stod det ”Lingbo”, som råkar vara en ort långt ifrån
just den plats vi stod på just då, men som ligger väldigt nära stugan. Ingen av
oss hade någonsin sett någon spis eller lucka eller någonting annat heller för
den delen med det ortsnamnet på tidigare. Ägaren förklarade vänligt för oss
ungefär var Lingbo ligger och vi sa bara ”vi vet”, och så köpte vi förstås
luckan, bara för att det antagligen var meningen att det var just den luckan
som skulle hitta ”hem” till just vår spismur och bli en del av husets hjärta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar